Thursday, June 14, 2007

Gurapari - poslednji dan

Da, da, veceras Boki i ja putujemo u Rio. Krecemo za oko 3,5 sata, ne znam kako ce izgledati putovanje autobusom, ali videcemo. Culi smo da su autobusi bas super, i da su jako profesionalni, ali o tome cu kada stignemo. Inace, autobus do Ria kosta oko 1600 dinara, putuje se oko 10 sati. Kako putujemo nocu, ustedecemo jednu noc spavanja u hotelu, tako da karta i nije tako skupa.



Sinoc smo opet otisli do grada na veceru, jeli smo picu, ali sa lokalnim zacinima tako da se nismo mnogo udaljili od nacionalne kuhinje. Kada sam vec kod kuhinje, moram da prenesem neke svoje utiske o hrani u Brazilu. Do sada smo se hranili u hotelu, u par restorana, na benzinskoj pumpi :-), i u par prodavnica brze hrane. Prvi utisci su da je hrana jako raznovrsna sa puno voca i prirodnih sokova ( od cedjenog voca ). Interesantno je da se hleb sluzi samo za dorucak, dok se za rucak i veceru nikad ne nudi. U jednom mini restoranu na obali smo mogli da biramo da li hocemo hleb ili pirinac ( da li zbog toga sto smo slabo razumeli, ili iz nekog drugog razloga, mi smo narucili i jedno i drugo, naravno konobarica je sve propratila sa cudjenjem). Uz svaki obrok donose prinac ili krompir, a hleba nigde. Od kuvanih jela sam probao dosta toga, nisam neki strucnjak tako da ne mogu detaljno da ih opisem. Podjednako je zastupljena i riba i meso zivotinjskog porekla. (Ima i dosta piletine). Testenine ima dosta i u raznom obliku, uglavnom u prodavniocama brze hrane, mada se nudi i u restoranima ( spagete, lazanje...). Ova raznovrsnost je verovatno posledica razlicitih uticaja koji su dolazili sa kolonistima. U Brazilu ima jako puno Italijana, Portugalaca , Nemaca, Japanaca i naravno Afroamerikanaca ( Cuveni Ivan Berezlev, zvani Bere, je vec u jednom od svojih komentara objasnio odakle oni poticu).
TAko da je ta raznovrsnost u hrani verovatno rezultat uticaja razlicitih kultura.
To su prvi utisci, videcu na sta cu jos naici. Mada, ishrana u restoranima ne moze da pokaze pravu sliku ishrane sirokih narodnih masa, a drustvenih slojeva je jako puno ( od najbogatijih, do jako siromasnih).
Toliko o tome, bice jos analiza Brazilske kuhinje.
Danas smo uspeli maksimalno da iskoristimo dan. Cak nam se i veliki majstor Gasa pridruzio na plazi, u bazenu i sauni ( opasno smo se navukli na saunu). KAo sto sam i predpostavio, voda je jako plitka na najvecioj plazi koju smo posetili. Ali, to nam nije smetalo da se dobro okupamo i osuncamo ( izgleda da sam izgoreo, zaboravio sam da ponesem zastitnu kremu).





Sto se tice samog grada, manji je dosta od Vitorije, ali je zato jako popularno turisticko mesto. Pocev od ljubitelja pecanja ( jedno od tri najbolja svetska mesta za lov sabljarki) do ljubitelja ronjenja ( kazu da je jako dobar lokalitet sa kristalno cistom vodom i bogatim podvodnim svetom, ali samo u periodu od januara do marta :-(.




KAko ovo doba godine nije za boravak u ovakvom mestu ( mada je meni jako prijalo i bas sam se odmorio) idemo dalje. Prva stanica je Rio, ocekujem dosta sto moze da mi se osveti i da se razocaram, ali videcemo.
Posto Gasa mora da zavrsi zapoceti turnir, Pridruzice nam se za par dana.
Toliko za sada, moram da se pakujem
VEEEEEEEELIKI POZDRAV!

No comments: